“Asa nu” jurnalism

Pe cand trebuia sa studiez eu jurnalismul, nu era decat Libertatea – mama si tata tabloidelor, spurcaciunea presei romanesti, motivul de mistouri ale profesorilor mei care – cat se poate de serios acum – chiar stiau ce-i ala jurnalism. Pe vremea aceea citeam Catavencu si eram la un pas de a-mi luat Gandul doar din snobism pur. Dispretuiam Libertatea si ma uitam la cei care o citeau cu acelasi dispret. Gunoaie citind gunoaie.

Astazi, Libertatea nu mai este liderul tabloidelor, ba chiar mi se pare ca a lasat-o moale rau. In schimb, avem Can Can si Click. Oh, joy! Spre deosebire de anii din studentie, nu mai sunt un snob nenorocit si pot sa recunosc, cat de sincer se poate, ca singurul ziar pe care il citesc este Click-ul. Din aceleasi motive pentru care 90% dintre oameni il citesc: 0 politica, 100% senzational, articole scurte, tzatze mari. Si asta este.

Nu pot, totusi, sa nu remarc calitatea cel putin indoielnica a tabloidelor. Stirile lor nu numai ca nu respecta regula de baza a jurnalismului (celebrul 5W), dar sunt uneori scrise cu picioarele nespalate ale unui jurnalist de Spiru Haret care se lupta in mod egal cu limba romana si bautura. Si cu toate ca nu “profesez” conform definitei profesorilor mei, cu toate ca am avut si eu mici experiente cu media din Romania si am vazut ca tot ce inveti in scoala inseamna caca in redactia care vrea sa faci totul dupa ureche si dupa cum “suna mai bine”, anumite lucruri tin de bun simt, de o vaga urma de logica si de un dram de dorinta de a merita cele opt milioane pe care le castigi la Click (salariul, intentionat, l-am pus asa mic fiindca inca am ramas usor snob).

Despre ce vorbesc? Despre un articol senzational, de ultima pagina, scris cu maiestrie de Bogdan Nicolai (doar o potrivire de nume, cred eu, cu DJ-ul de la PRO FM). Iata titlul (pastrez culorile pentru efect):

La 57 de ani, vrea sa arate ca in desene animate

Ce intelegem de aici? Ca o tanti cam dusa cu pluta si cam trecuta de prima tinerete cam vrea sa devina Jessica Rabbit (asta si dupa ce vedem poza, nu ca stim noi exact cine e Jessica Rabbit). Corect? GRESIT! De fapt, dupa cum ne arata poza cu tanti cea de 57 de ani, ea DEJA arata ca personajul de desene animate. Eh, o mica greseala…

Dam si citim stirea care undeva in fundul sapoului ne zice: “Annette Edwards [tanti cea de 57 de ani] isi consuma pensia pentru a se intretine”. Of, saraca. O baba amarata, care a trecut timp de 5 ani de zile dintr-un bisturiu in altul (ca varsta n-o mai ajuta sa jongleze prin alte chestii), si care acum is plange suferinta, abia castigand un ban din pensia ei amarata… Corect? GRESIT! Dar pana a afla ce si cum, mai aflam:

“Dupa ce a dat 16.000 de dolari pe operatii estetice, bunica din Marea Britanie, Annette Edwards, a ajuns la fundul sacului”. Of, biata femeie! Aproape ca-ti vine sa dai un SMS sa-i donezi 2 euro…

Pana cand citesti finalul (dupa ce ni se enumera costurile uriase ale urmatoarelor interventii asupra pensionarei): “Asta in conditiile in care castiga aproximativ 4.000 de dolari pe luna cu ferma ei de iepuri”.

Moment in care esti: “WHAT THE FUCK?!?!?!” si-ti pocnesti capul de tocul usii. Dar apoi te resemnezi. Acesta este jurnalismul in Romania. Oamenii de calitate sunt putini la numar iar un ziar, chiar si tabloid, tot are nevoie de materiale. Probabil ca ar avea nevoie si de editori, da’ aia sigur au facultatea terminata deja si costa mult…

Acesta a fost doar un mic studiu de caz. Voi continua sa citesc Click pentru ca prefer tampenii scrise prost in locul politicii facuta prost si in bataie de joc.

Peseu: Da, tanti din imagine este amarata de pensionara care isi doreste sa arate ca un personaj de desene animate, dar a ajuns la sapa de lemn fiindca abia daca face 4000 de dolari pe luna…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.