De ce tot scandalul Arafat e o laba pur romaneasca

“Revolutie! Revolutie!” striga cativa visatori, sau spera privind la televizor de pe canapeaua lor acoperita cu patura rosie. Afara, lumea capiata striga de Basescu, huiduie, injura si cere demisia – o demisie ceruta in gol, ca nu se stie exact daca vor sa demisioneze Base, Boc, tot guvernu’ sau ministrul sanatatii. Demisie sa fie, pentru saracu’ domn Arafat.

Pentru ca, in caz ca ati uitat – la noi e boala mare uitarea asta – de aici a pornit totul. Raed Arafat, fostul subsecretar de stat si mai-marele peste SMURD a fost uschit in spirit pur romanesc, si societatea si-asa satula de basinile servite la punga de pana acum a inceput sa se revolte. A inceput totul ca o revolutie de duzina, moarta inainte sa o resusciteze SMURD-ul: mai cu un like pe Facebook, mai cu un event, mai cu o petitie, o discutie la o bere… lucruri d-astea care se intampla zi de zi pentru chestii si mai marunte si care in general fac valuri ca un gram de nisip in Atlantic.

Dar de data asta, protestele pro Arafat sau anti-demiterea lui Arafat au inceput sa primeasca din ce in ce mai multi sustinatori si au ajuns in strada. Pentru ca un popor deja exasperat si scarbit de un guvern anti democratic nu are nevoie decat de o mica scanteie sa porneasca focul. Si asa au inceput manifestatiile: oameni de toate varstele s-au strans sa-si spuna of-ul comun si sa critice o decizie cel putin bizara – ca sa nu spun sfidatoare.

Dar toata aceasta manifestatie pro-Arafat n-a reusit, din pacate, decat sa se transforme intr-o laba pur romaneasca, asa cum am zis si in titlu. O treaba initial buna si chiar laudabila – o manifestatie ad-hoc de solidaritate este rar intalnita in Romania, a devenit brusc un cacat in care lumea nu prea mai stie ce vrea, de ce protesteaza, de ce injura si mai ales pe cine.

Au inceput sa creasca incet dar sigur numerele protestatarilor si sa scada calitatea lor. Romanul, cum e romanul, a vazut ca e coada la magazin, s-a hotarat si el sa se alature. Si sa strige, si sa-si ceara dreptatea si sa nu stie exact ce face si de ce face.

Arafat? Bietul Saed Arafat n-a ramas decat o amintire desi n-au trecut ani de la eveniment: acum romanii scandeaza anti-Basescu, anti-Boc, zic ca javra ordinara tre’ sa iasa afara (de ce?) si cred ca o sa isi faca dreptate. Dar nu fac altceva decat sa arate ca isi merita soarta. Din pacate, fiindca asa suntem noi romanii si niciodata nu terminam nim

Nu zic ca n-are lumea dreptate cand il huiduie pe Basescu si vrea pe altcineva in locul lui – departe de mine gandul asta! Zic totusi ca am inceput o chestie intr-o directie, si anume sa il sustinem pe domnul Arafat, dar am luat-o prin araturi, am uitat de ce am inceput protestul in primul rand si am inceput sa latram ca maidanezii proaspat scapati de eutanasie.

Daca intrebi acum lumea din multime cine-i Saed Arafat, probabil ca n-o sa primesti multe raspunsuri clare. Ce-a patit el si, mai ales, ce a facut el de merita sa ne strangem cu miile in toata tara si sa protestam. Nu, romanul a vazut ca-i vorba de scandal si a inceput sa latre. Ceea ce a inceput ca o intentie nobile si totalmente aplaudabila, s-a transformat intr-un bors stricat pe care sigur nu-l vom tine minte ca pe “acel moment glorios in care am fost solidari si ne-am strigat oful”. Poate pentru ca avem prea multe ofuri si majoritatea sunt mai mari, de fapt, decat Saed Arafat.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.