Hip Hopu’ romanesc se misca

Nu prea mi-au mai stat ochii pe blogurile de hip hop si am intrat intr-o gaura neagra in ceea ce priveste noi lansari, noi artisti, noi muzici, dar weekendul asta mi s-a facut pofta de ceva nou si dupa niste search-uri bine plasate am observat ca hip hop-ul inca misca.

Din nou m-a impresionat cranshen Guess Who cu Locul Potrivit, una dintre cele trei noi piese incluse pe albumul lansat cu Gazeta Sporturilor. Nu mi-a placut deloc Anonim, dar se pare ca lui Guess Who i-a prins foarte bine asocierea cu Grasu’ XXL si departarea de Parazitii care probabil le impuneau un alt still. Oricum, dupa ce am fost obsedat de TU, Locul Potrivit devine o noua obsesie.

Obsesie ce va fi intrerupta din cand in cand de Spike cu Scandal (de pe Ramanem Prieteni – un album care in totalitate mi s-a parut a fi “de ascultat”), o piesa tipic Spike, cu un negativ excelent ales: muzica lautareasca samplata cu cap poate face minuni (vezi Cantec de voie buna de pe Proiectu Verde). Un refren demential, catchy, si o piesa care ar trebui sa intre in playlisturi la radio:

Am observat ca si Zale revin, ceea ce m-a mirat enorm – Yolo are un stil complet diferit fata de Raku, este comercial si are priza la public, spre deosebire de Raku care se afla la polul opus. La Vita e Bella se numeste piesa si scrie mare pe ea “Yolo”. Si tot respectul pentru el ca n-a pornit pe drumul lui Connect-r (desi i-ar fi adus, probabil, mai multi bani, mami).

Am mai ascultat si Poezia Balistica a lui Cedry2k, precum si 2012 de la Facem Records (Aforic, din nou unul dintre preferatii mei, ADN, Subsapte, Grigo, CTC, Cedry2k… adica in mare cam tot Facem Records-ul), doua materiale care sunt geniale dar care, evident, nu pot avea priza la publicul “larg”.

Dar macar hip hopul romanesc inca misca si devine din ce in ce mai clar ca se poate si fara BUG si Parazitii: atat in mainstream (Guess Who, Spike, Grasu’ XXL), cu un sound nou si un “comercial” cu cap; in underground unde veteranii evolueaza (vezi Cedry2k) si noii veniti au multe de zis (vezi Kazi Ploae, daca il putem numi nou venit).

Bine-nteles, poate doar mie mi se pare ca mai misca ceva, fiindca traiesc intr-o alta lume in care timpul are o cu totul si cu totul alta viteza. Dar nu conteaza. MIE mi-e bine :))

1 thought on “Hip Hopu’ romanesc se misca”

  1. si ieu am fost obsedata de TU, si apoi de LOCUL POTRIVIT, dar tot la TU am revenit, LOCUL POTRIVIT mi-a devenit monotona.
    probabil si pentru ca se auzea pe toate posturile de radio.
    cu melodia LA VITA E BELLA, sunt intru totul de acord. mai ales ca mi-a fost dedicata de cel mai bun prieten al meu. :”>
    iar la spike as vrea sa spun ca nu scandal e cea mai potrivit de mentionat, ci REALITATEA. :x

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.