Deci, se fac bani din blogging in Romania?

De foarte mult timp ma roade aceasta intrebare – daca se fac bani din blogging in Romania (adica .ro, nu bloggeri romani care scriu in engleza, pentru ca acolo raspunsul e evident). Drept urmare, pentru a-mi raspunde la aceasta intrebare, m-am hotarat sa lansez un proiect ale carui rezultate le voi impartasi cu posibilii cititori ai acestui blog.

Deci… cum testam sa vedem cat castiga un blog in limba romana?
Intai si intai m-am hotarat asupra niselor (fiindca voi lansa patru bloguri – nu fiti speriat de numarul mare fiindca ideea cu ele e sa maximizam profitul nu sa producem continut de calitate). Doua dintre aceste nise vor ramane anonime, dar va asigur ca sunt extrem de populare iar concurenta, cel putin intr-una dintre ele este nula. Cea de-a treia nisa, mai mult de “control” va fi aceea de bancuri – usor de produs continut, o concurenta uriasa.

Am ales deja temele pentru bloguri si le-am optimizat pe cat de bine am putut – fiindca este mai mult o curiozitate si mai putin un proiect de viitor si mai ales fiindca nu sunt convins ca veniturile vor fi mari, am tinut investitia la minim: domeniu free, hostat de Google, tot free. Asta va insemna ca promovarea si optimizarea site-urilor nu va fi… optima, insa mergem pe principiul “las-o, ba, ca merge asa”.

Care sunt planurile? Doua dintre bloguri vor fi lansate aceasta saptamana, celelalte doua – saptamana viitoare. Toate patru vor fi promovate in mod egal, prioritare fiind indexarea in Google. Le voi promova in cateva directoare romanesti si cam atat, suficient insa pentru a ajunge la minim 100 de unici per site pe zi (un numar infim). Eu sper ca doua dintre nise sa imi aduca minim 1,000.

Ce vom urmari? In primul rand, cat se castiga din aceste bloguri din AdSense – daca se castiga ceva. In al doilea rand, cam cat de usor (sau greu) este sa urci pe primul loc in cautarile Google in .ro si cam ce potential au siteurile de nisa restransa. Per total, un mic experiment care poate aduce rezultate spectaculoase (sper eu).

Voi actualiza acest subiect cu linkuri spre postarile noi in momentul in care le voi scrie. Probabil primul update despre primele doua bloguri va veni peste o saptamana. Deadline-ul proiectului este doua luni – moment in care ma voi opri daca lucrurile nu sunt incurajatoare.

4 thoughts on “Deci, se fac bani din blogging in Romania?”

  1. Acesta a fost un proiect vechi care nu a mai ajuns in stadiul de finalizare. Pe scurt, as zice ca nu – comparand cu rezultatele venite din blogurile in limba engleza. Acum depinde si ce vrei de la blog si daca reusesti sa gasesti nisa potrivita. In continuare e usor sa faci ranking in Romania, dar probabil nu AdSense e cea mai buna metoda de monetizare.

    Reply
  2. Depinde de nisa, Mihu, insa in ziua de astazi da, probabil ca nu se va ajunge acolo asa usor. Articolul a fost scris cu cativa ani in urma cand SEO-ul arata altfel si rezultatele erau altele. :)

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.