Reclame amuzante din era comunista

Am inceput sa fac focul si o revista veche de cand lumea (cel putin asa pare) a devenit numai buna pentru hartie de foc. Evident, nu e bine sa arzi carti. Sau reviste vechi, fiindca ele ascund, cu siguranta, mari comori. Ca aceasta revista dintr-o perioada incerta, care avea niste reclame de-a dreptul amuzante. Proaste, incorecte si complet depasite. Iata-le, cu un strop de Instagram-effect, pentru ca sunt cul like that:

Simplu si la obiect. Cele mai superioare vinuri si sampanii. As indrazni sa spun ca sunt mai minunate decat cel mai extraordinar vin din lume!

O reclama ce ma face sa imi amintesc de hituri Michel Jackson cu Paul McCartney. Un minunat produs, Urodonal, care e bun la toate. Textul incepe cu o infioratoare declaratie:

“Nici macar la trei persoane din zece… [pauza de suspans si tobe – n.a.] organismul nu functioneaza in mod NORMAL”. DUMNEZEULE? In ce an erau 7 din 10 asa norocosi?

Si continuam: “Iata o declaratie medicala care intristeaza. Se pare, [da, VIRGULA] ca aproape toti adultii prezinta trepte diverse de intoxicatie interna, cauza a celor mai mule boli. Contra acestei stari periculoase Urodonal este foarte puternic, deoarece el scapa organismul de acidul uric, de cholesterina, de deseuri si toate elementele nefolositoare”.

Adica o chestie ca un fel de mix de soda caustica cu clor si parfum, sa aiba totul un miros placut. Ca sa nu mai vorbim de textul generic si vag care se doreste motivational, probabil.

Si continuam cu un fel de slogan catchy al anilor ’40 cand Dr. Raynaud, medic sef al spitalelor militare (asta este jobul acestui domn, nu se stie in ce tara insa – sau ce continent): “In sfarsit, punct capital, Urodonal este un minunat regulator al presiunii areriale”. Si finalizam cu un font urias care ne zice: “URODONAL, cel mai bun antireumatic.”

Adicalea minunea minunilor. Detoxifiere, anti colesterol, vindecare hipertensiunii si antireumatic. Oare de ce nu se mai produce aceasta minune?

Si incheiem cu un intreg manifest pentru folosirea telefonului interurban. Anunt dat de Societatea Anonima Romana de Telefoane, in care aflam ca putem telefona interurban statiunilor balneare ca sa fim siguri ca ni se retine o camera, putem telefona rudelor si prietenilor si chiar putem telefona oficiilor SART (probabil asa se prescurteaza) pentru “informatiuni asupra timpului”.

Fabulos!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.