Promoting CIA, olteni de-ai mei

Ma consider suficient de obiectiv incat sa pot separa valoarea de non-valoare indiferent de zona de provenienta a entitatii in cauza dar niciodata nu poti fi sigur, nu? De exemplu, ultima mea descoperire in materie de hip hop se numeste CIA (aka Craiova Independent Artists, ex Conflikt Stradal) si, desi ultima, nu este in niciun caz una dintre cele mai recente aparitii in hip hopul romanesc. Dar clar una dintre cele mai de calitate aparitii – si sper ca o zic obiectiv, nu inconstient motivat de faptul ca sunt olteni, vere!

Practic i-am descoperit pe oltenii astia cand au tras piesa “Mai Vrei” cu La Famila si Alex si cand retin ca ma amuza faptul ca fiecare dintre cei trei membri ai trupei avea cate un “exponent” al hip hopului american pe care care il copia. Sau imita, sau de la care se inspira intr-o masura mai mare sau mai mica. In orice caz, sunau bine. Aveau versuri frumusele, pareau de viitor.

Viitor care n-a fost sa fie, cel putin nu asa cum m-as fi asteptat eu: casa de discuri, disc in magazine, piraterie pe calculatoare, concerte, videoclipuri, nebunie. Din nefericire (si extrem de ciudat), CIA a ramas o trupa fara label (sau cel putin fara label major) care insa nu si-a pierdut speranta. Am impresia ca varianta oficiala ar fi ca vor sa ramana independenti, dar adevarul poat fi ca nu s-a gasit nimeni sa-i semneze.

Ceea ce este pacat. Pentru ca, oricat de ciudat ar parea, ii consider pe cei trei craioveni “the next big thing” in hip hopul romanesc care, din pacate, nu prea mai exista, cel putin nu in mainstream. Parazitii au inceput sa lancezeasca de ceva vreme, BUG a murit de mult, Sisu si Puya sunt tot pe-acolo, dar niciodata n-au fost prea sus, iar noii veniti sunt departe de orice as numi eu calitate.

Ramane astfel CIA, cam singura trupe de la noi care mi se pare ca are un sound cu adevarat occidental (chit ca nu au inceput cu efecte pe voce gen T-Pain sau, mai recent, Puya al nostru) si cu niste piese catchy si inteligente in acelasi timp, desi suficient de comerciale incat sa fie imbratisate de publicul romanesc. Public care, insa, prefera in continuare sa dea din cur pe manele si sa toarne Red Bull pe minimal in club, manca-ti-as! Rezultatul? Putini stiu de CIA (astia de la noi, adica) si asta este trist.

Trupa are deja trei albume lansate, intr-un fel sau altul. Adica primele doua au fost gasite de subsemnatul doar prin Strong DC, iar cel de-al treilea pe un site cu torrents. Partea buna pentru cei care vor fi in asentimentul meu si vor accepta ca CIA este o trupa de calitate (deci vor accpeta sa cheltuiasca 20 de lei pentru cumpararea albumului), este ca cel mai recent material CIA – Radio, exista si in format audio si poate fi cumparat de pe site-ul trupei.

Ciudat, Radio nu imi pare cel mai bun album al trupei, desi se vede ca baietii intr-adevar au progresat si s-au maturizat, dar este clar cel mai bun album lansat in ultimii doi ani daca e sa comparam cu tot ce a iesit mainstream, si unul dintre cele mai bune daca includem undergroundul.

Mai jos avem si primul (cred eu) videoclip CIA, la piesa Siaiei, o piesa usoara si comerciala, da’ cu un refren foarte catchy si cu versuri chiar bune. Incercati-i, ascultati-i, piratati-i daca vreti, dar luati-le toate piesele si aveti incredere in mine. Probabil ca, pana la urma, veti ajunge la aceeasi concluzie: merita sa le comanzi albumul, doar pentru a le oferi un minim suport. Stiu, e criza. Da’ 200 de mii pentru atata munca nici nu se simt.

Iata acum CIA – Siaiei, videoclipul:

Peseu: pentru supradoza de “spirit oltenesc,” cautati Olteniada de CIA cu Mutu si MCA (un must listen, cel putin, pentru craioveni).

1 thought on “Promoting CIA, olteni de-ai mei”

 1. Salut.

  Multumim pentru cuvintele frumoase din acest articol. Te asteptam pe forumul oficial al trupei CIA http://www.cia.myforum.ro, iar pentru alte informatii poti merge pe site-ul oficial al trupei http://www.cia-online.ro

  CIA in actuala formula a lasnat advace-ul 6 gloante, Invazia si Radio acum, ultimele 2 albume gasindu-se in magazinele din toata tara

  Siaiei nu este primul video CIA. Primul a fost la piesa Mai vrei cu Puya si Alex. Trupa mai are si alte videoclipuri, le poti vedea pe site.

  28 ianuarie 2010: Concert CIA – Casa Studentilor, Craiova – Balul Bobocilor Colegiul National Fratii Buzesti

  Puteti comanda din nou tricouri cu noul logo CIA

  http://www.cia-online.ro/tricouri.html

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.