Uite-asa se fac reclame proaste pe bani multi

(inainte de toate, trebuie sa mentionez ca “bani multi” este doar o banuiala a mea. O convingere, na. O certitudine nedovedita insa.)

Planuiesc sa scriu acest post de vreo 475 de ani insa abia astazi am gasit timpul necesar, cand probabil patru sute de miliarde de oameni au scris deja pe aceeasi tema. Tema care este advertising de Romania, la o oferta tare avantajoasa Romtelecom, cu noul lor abonament Clicknet care merge super-innebunitor-de-repede. Totul pare foarte OK si sunt curios ca geek-ii astia de pe net ar fi gasit enspe mii de modalitati inventive pentru a promova aceasta minunatie. Ei bine, reclamele finale cu siguranta nu au fost rezultatul geek-ilor de pe net…

Cel putin cele din presa scrisa, ca pe alea le-am vazut la inceput. O serie de reclame intinsa pe mai multe pagini: o intentie buna, gen benzi desenate prezentant aventurile familiei Telcu compusa aparent doar dintr-o bunica si un nepot. Tag line-ul este “Tu iti alegi distractia, noi o facem posibilia”. Aproape toate bune si frumoase, din nou, pana cand se ajunge la realizarea propriu zisa, realizare clara a unor oameni care se “pricep la calculatoare” cam cum scoate Boc tara din criza:

Penultima reclama il prezinta pe nepot care video-chatuieste cu noua lui prietena si isi cheama bunica s-o vada, zicandu-i ca “E RR-ita” (prietena). Imaginea urmatoare ne-o arata pe bunica tragandu-i-o baiatului: “La cum iti merge tie browser-ul as zice ca, de fapt, e balbaita noua ta prietena”.

Deci care este ideea acesti reclame? Clicknet iti da net de-ti poti prezenta iubita bunicii. Nicio problema aici, numai ca oricine se pricepe cat de cat la calculatoare poate sustine sus si tare doua chestii:

1) Browserul este un programel care iti permite sa navighezi pe internet, nu e conexiunea la internet in sine, deci el nu poate merge bine sau prost – el merge asa cum te tine conexiunea.
2) Cand chatuiesti cu cineva nu folosesti browserul (adicalea Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera etc) ci, in Romania fiind, cel mai probabil Yahoo Messenger. Asta daca nu cumva “prietena” ta este angajata la video chat, caz in care cu siguranta nu o prezinti bunicii, si nu conteaza daca e RR-ita sau nu.

Iar aceasta scapare a mintilor luminate si profesioniste care au facut reclamele Romtelecomului se repeta in scena urmatoare, unde nepotul ii zice bunicii ca vrea sa-i arate ce status are, iar ea raspunde: “Care? Asta cu Upgrade your browser?” – ceva din nou ilogic in contextul in care se face reclama la un internet rapid.

Si, in final, dovada ca cei care s-au ocupat de aceasta campanie au fost cu adevarat experti, un banner publicitar urias care troneaza la mine in oras (si caruia, ca un jurnalist pur-sange ce sunt, mereu inarmat cu aparat de fotografiat, nu i-am tras o poza) prezinta acelasi nepot facand ceva la calculator. Nu conteaza ce, dar ce conteaza este ca, din imagine, cablul de la tastatura este infipt direct in monitor. Si totul functioneaza perfect, cu un net de super-calitate.

Deci va rog, domnilor si doamnelor care dati tone de bani pentru reclamele voastre: aveti grija, macar o parte dintre noi s-ar putea sa stie despre ce e vorba.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.