Cresterea copilului: toti se pricep mai bine decat tine

Nu stiu pe la altii cum e, dar in cazul meu, de cand s-a nascut Eric, ma simt de la o zi la alta mai nepriceput, mai rau, mai mic si mai inutil. Cum venirea lui pe lume n-a fost urmarea unei fisuri in prezervativ ci raspunsul la intrebarea “Suntem suficient de maturi si pregatiti pentru asta,” am considerat ca propriu-zisa crestere va fi floare la ureche. Nu aici in Romania unde toata lumea se pricepe mai bine decat tine cand vine vorba despre cresterea copilului.

Sincer, nu stiu de unde sa incep si cum sa abordez situatia, fiindca exista atatea intamplari absurde incat mi-ar putea lua ore sa le povestesc pe toate. Dar banuiesc ca orice parinte a trecut prin asta, prin sfaturile venite din toate partile, lucruri care trebuie facute pentru ca “asa trebuie”. (Ca o mica paranteza, nu sunt deloc impotriva primirii de sfaturi – sunt deschis la opinii, atata timp cat am libertatea sa hotarasc, dupa ce ma documentez in prealabil, daca voi urma sau nu sfatul. Dar la noi, in general, TREBUIE sa faci ceva si E RAU daca faci altfel).

Bun, haideti sa vedem acum de ce sunt un parinte groanzic. Un nenorocit care isi chinuie copilul – si cel mai probabil voi sunteti la fel!

parinte incompetent31. Pupatul copilului si mangaiatul lui
Nu este un lucru mai stresant pentru parintele din mine, cel putin momentan, decat dragostea nemarginita a necunoscutilor fata de copilul meu. Cand iesim la plimbare, Eric devine un fel de magnet pentru necunoscuti, in general babe care cand il vad arunca sacosele din mana, dau baticul pe spate si pornesc un sprint nebun pentru a-l pupa. Ca-ntr-o apocalipsa in care esti ultimul supravietuitor inconjurat de zombie infometati, babele sa napustesc asupra lui sa-l mangaie si sa-l pupe. Nu te-ntreaba daca pot face asta, pur si simplu incep sa o faca. Oameni pe care nu i-ai vazut in viata ta, care poate s-au scarpinat in cur cu o secunda inainte, care poate sunt purtatorii celui mai noi mutatii de gripa porcina, oamenii nimanui. De obicei cu reflexe de ninja, ca pana apuci tu sa intorci copilul, aceasta deja are mana pan la cot in gura lor ca “Mama, da ce frumos esti! E baiat sau fetita?”

Sper sa reusesc sa am curajul sa fac ce mi-am propus: urmatoarea creatura care apare de nicaieri sa-mi mangaie copilul, va primi acelasi tratament. Vreau sa sar in fatza babei si sa incep sa-i mangaii fata ridata si s-o trag de maini si s-o intreb: “Ia zi, cati ani ai? Cum te cheama, micuto?” Poate asa vindec unu-doi oameni de boala asta. Si va invit si pe voi sa faceti la fel. Protest anti necunoscuti pupaciosi!

2. Nu stiu ce sa-i dau copilului sa manance
Si daca accept sa ii dau sa manance ceva, o fac gresit. Aici exista milioane de pareri si nu s-a ajuns pe plan mondial la un acord unanim – nu exista “the right way,” ci exista metoda care tie, ca homo sapies cu capul pe umeri, ti se pare cea mai de bun simt.

Cum, nu ii dai copilului sa bea apa? Cum, nu ii dai copilului sa bea ceai?

Intrebari pe care le primim de vreo patru luni incoace. Se pare ca atata timp cat copilul este hranit aproape exclusiv cu lapte matern, nu are nevoie de lichide suplimentare. Chiar este contraindicat sa ii dai unui bebelus sa bea apa pana la x luni (sincer, am uitat cate – parca 6). Cu ceaiul, pote o arzi anti colici. Poate asa vrei tu, ca se ingrasa prea tare, si vrei sa-l tii sub control. Dar nu TREBUIE sa ii dai apa si Doamne-fereste sa recunosti ca nu faci asta. Avem o prietena care nu i-a dat fetei ceai pana acum, si fata e bine-mersi la cei 2 anisori ai ei. Se poate, deci si fara ceai (trei babe lesina in sala).

parinte incompetent1La mancare, insa, nu se termina totul aici. Se pare ca orice este bun pentru copilul tau al carui sistem digestiv abia a invatat sa digere laptele. Drept urmare, unui copil trebuie sa ii dai urmatoarele, cat mai devreme, eventual pasat totul cu niste unt (sau, mai bine, margarina) si un strop de carne:

Cartofi. “Ii faci piure, asa, si ii dai sa manance, ca sunt buni”. Cartoful, de fapt, nu este indicat in primele 12 luni de viata. Ca iti plac tie la gust, asta e alta problema. Copilul nu il hranesti insa cu ce e bun la gust, ca i-ai turna sos Caesar pe gat toata ziua…

Pufuletii. Nu stiu prin alte orase cum este, dar in Severin daca nu bagi pufuleti in bebelus, nu existi. Carucioarele au toate in cosulet punga cu pufuleti si bebelusii sunt mereu mozoliti pe fata de malaiul ala plin de agenti de ingrosare, antioxidanti si sare. TREBUIE sa ii dai copilului pufuleti!

Coaja de paine. “Mama, cand eram eu mica, toata ziua aveam o coaja de paine in mana”. Ceea ce nu inseamna ca asta este un lucru bun. Trecand peste faptul ca painea de acum 20 de ani era mai paine decat cea mai paine-paine de astazi, faina alba de grau combinata cu drojdie si zahar este la ani lumina distanta de alimentele nutritive pe care trebuie sa le consume cel mic. Dar fereasca-sfantu’ sa nu-i dai coaja de paine la copil, ca i-ai distrus tineretea!

Cum noi numai ce am inceput diversificarea, despre asta se primesc in general sfaturile. Doctorita ne-a recomandat sa incepem la doua luni, dar am inceput-o acum, la 6, spre marea uimire a lumii. Ne zicea o tanti, cu bucurie, despre fetita ei, tot de sase luni:

– A, a mea mananca bine. De Craciun, i-am dat si sarmale, le-a mancat. I-a fost rau dupa, e drept, am mers cu ea la spital…

…DAR A MANCAT SARMALE MACAR!

E ca si cand te-ai bucura ca poti sa-i dai copilului cu ciocanul in cap fara sa-i spargi craniul, si mi-e groaza sa vad ca oamenii nu inteleg asta. Cum sa te bucuri ca fata ta a mancat ceva ce a trimis-o la spital? E ca si cand ai zice: “Baiatul meu manca soda cu cuie si cioburi, era foarte smecher. A murit acum, dar ce mai manca el soda si cuie si cioburi!”

parinte incompetent2
Si acest exemplu cred ca este suficient pentru a arata cine sunt cei care iti dau in general sfaturi. Oamenii bine intentionati – si o zic cat se poate de sincer – care insa nu au habar cum sa-si creasca copilul. Care nu citesc toate articolele despre cresterea copilului, despre nutritie, care fac lucruri cum faceau si bunicii lor la tara. Pentru ca, evident, niste oameni semi analfabeti de-acum 100 de ani stiu mai bine decat toti expertii de azi.

Ii inteleg intr-o oarecare masura. De cand sunt parinte, si mie imi vine sa-i zic unuia-altuia: “Ba, nu mai baga cartofi prajiti in bietul tau copil, abia a facut un an!” sau “Nu-i mai indesa in bot pufuletii aia plini de sare,” dar aleg sa ma abtin. Le accept sfaturile, in schimb, si eu tac din gura. Desi eu raman parintele ala incompetent si absurd care nu-i da apa copilului, care nu si-l plimba in carucior, ci in ham; care ii face legumele la aburi in loc sa le fiarba; care incepe diversificarea cu banana si avocado, nu cu cartofi si orez; care da atatea si atatea rateuri dupa rateuri doar pentru ca este, pana la urma, un idiot.

Incerca acum cateva saptamani sa ma convinga cineva ca nu e bine ce fac, zicand:

– Ei, Caline… crezi tu ca acum cateva mii de ani oamenii se spalau pe maini inainte de a atinge bebelusii? Ca nu ii lasau pe altii sa ii ia in brate? Ca le faceau legume la aburi? Ii puneau la tzatza vacii si ii tavaleau prin namol si copiii aia cresteau puternici si vanjosi!

– Si speranta lor de viata era undeva la 30 de ani, raspund eu.

– Ba, tot mai bine era atunci! Sa stii.

Deci asta este. Sunt un parinte infect care nu stie nimic. Toata lumea stie mai bine decat mine. Pe tine cu ce te-au “prins” ca habar n-ai sa faci ca parinte?

9 thoughts on “Cresterea copilului: toti se pricep mai bine decat tine”

  1. Nu cedati! Copilul are nevoie de 2 parinti, nu de mii de sfaturi inutile. Aaa, fiti pe faza cand incepe Eric sa mearga – o sa se gaseasca tot felul de binevoitori sa ii strecoare dulciuri sau sa ii ceara sa imparta cu ei ce mananca. Sau sa il intrebe daca ii place mai mult de tata sau de mama. Sau sa va condamne ca nu ii luati jucaria pe care o cere exact in acel moment. Sau sa va acuze ca e prost crescut pentru ca e obosit si plange. Caline, daca reusesti sa aplici unui adult (necunoscut) tactica navalitorului ciupitor de obraji cand il tinteste pe Eric, ofer prajituri facute in casa in schimbul detaliilor :)

    Reply
  2. Da, suntem convinsi ca asa va fi. Bine ca ne pregatim din timp, sa fim pe faza atunci – desi tot o sa mai scape cate una ce deh, altii stiu mai bine. Si da, daca reusesc sa aplic acea tactica, cu siguranta voi impartasi toate detaliile.

    Reply
  3. Eu i-am dat la al meu tot ce-i place si doctorita tot imi zice ca e prea slab:). Cat despre sfaturi, nu le cer si nici nu le urmez. Ca mama, fac ce ma taie capul si ce cred eu ca e bine pentru copilul meu. Iar faza cu pupaturile imi displace total dar n-am curaj sa fiu necioplita.

    Reply
  4. hahaha! am murit de rîs. da, lista e infinită, însă n-aţi ajuns voi cu eric la vîrsta celorlalte enormităţi pe care le fac, spun sau cred semenii noştri.
    eu încă mă lupt cu o mătuşă care-i dă pe ascuns lu’ fi-mio dulciuri, deşi ea şi frac-so (taică-mio, 190 de kile în viu) au amîndoi diabet…

    Reply
  5. Da, sunt convins ca aberatiile facute de bine intentionati cresc direct proportional cu varsta copilului. Mie mi-e groaza ca vine vara, nu-l mai tinem in casa asa mult si iese in jungla in curand :)

    Reply
  6. Admiring the hard work you put into your website and detailed information you provide.

    It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date
    rehashed information. Excellent read! I’ve saved your site and I’m including your RSS
    feeds to my Google account.

    Reply
  7. -sa nu doarma in pat cu tine ca se obisnuieste prost
    -daca plange,lasa-l sa planga,nu-l lua in brate
    -da-i gris cu lapte ,care e dovedit ca da rahitism,in compensatie tine-l cu burta la soare pana se arde,ca asa asimileaza calciu.
    -nu-l scoate din casa nebotezat si usuca-i hainele in casa pana-l botezi
    -da-i carne de la 2 luni
    -copilul trebuie sa fie gras
    -neaparat sa-i legi picioarele ca sunt strambe
    -toate sunt cu TREBUIE in fata

    optionale…i-am dat pepsi de la 6 luni,de ce sa frustrez copilu
    etc
    si eu sunt un parinte retard si rau intentionat,i-am mai flituit pe toti doctorii astia cu master in cresterea sugarului,hihi

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.